KURSUS PERUBATAN ISLAM

KURSUS PERUBATAN ISLAM

Isnin, Ogos 29, 2011


Ramadhan akan pergi meninggalkan kita. Kita berada di penghujung Ramadhan...
Walaupun kita sayang dan sedih untuk berpisah dengan bulan Ramadhan yang penuh berkat ini, tetapi Allah SWT telah menentukan bahawa setiap yang bermula ada akan kesudahannya. Bulan Ramadhan akan tamat dengan menjelangnya Idul Fitri. Renunglah kembali segala amalan kita di bulan Ramadhan. Adakah meningkat dari sebelumnya? Bertambah baikkah kita dari masa ke semasa? Sesuai dengan meningkatnya umur kita.
Masih ada waktu untuk berbuat yang terbaik untuk Ramadhan kita kali ini. Bahkan, diakhir Ramadhan inilah saat yang terbaik bagi kita untuk meraih banyak kebaikan. Apakah masih ada peluang untuk bertemu dengan Ramadan yang akan datang, hanya Allah jualah yang mengetahuinya.
 
Daripada ‘Abdur Rahman bin ‘Awf, sabda Nabi SAW: “Barangsiapa yang berpuasa Ramadhan dan berqiam Ramadhan dengan penuh keimanan dan ihtisab, ia akan keluar daripada dosa-dosanya sepertimana hari ibunya melahirkannya”.(HR al-Nasa’i, Ahmad, Ibn Khuzaimah, Ibn Majah dan al-Bayhaqi). 
Semoga Ramadhan tahun ini lebih bermakna dan lebih baik dari tahun-tahun yang lepas..
Ya Allah..Berkatilah kami di dalam bulan Ramadhan..AMIIINNNN !!!!.

Janganlah kita jadikan pemergiannya sebagai penghujung ibadat kita. Sebaliknya jadikan Ramadhan sebagai bulan latihan untuk kita terus membiasakan diri beribadat kepada Allah s.w.t dengan ibadat-ibadat sunat seperti membaca Al-Quran, walaupun hanya sepotong ayat setiap hari, mengerjakan solat sunat seperti Witir, melakukan sedekah apabila ada kelebihan dan berpuasa sunat pada hari-hari yang afdhal berpuasa.

Imam Ahmad dan an-Nasa’i, meriwayatkan dari Tsauban, Nabi Muhammad SAW bersabda, “Puasa Ramadhan ganjarannya sebanding dengan (puasa) sepuluh bulan, sedangkan puasa enam hari (di bulan Syawal, pahalanya) sebanding dengan (puasa) dua bulan, maka bagaikan berpuasa selama setahun penuh.” (HR. Ibnu Khuzaimah dan Ibnu Hubban dalam “Shahih” mereka). 
Sabda Rasulullah SAW: "Barangsiapa berpuasa di bulan Ramadhan kemudian dilanjutkan dengan puasa enam hari di bulan Syawal maka puasanya itu bagaikan puasa sepanjang tahun".(Dikeluarkan oleh Imam Muslim dalam kitab Shahihnya).

Selamat Hari Raya dari saya buat teman-teman, saudara saudari, muslimin dan muslimat sekalian.. Maaf jika ada tersalah kata.  Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin..Minal 'Aa-idin wal Faa izin.

Kita doakan semua saudara kita yang sakit agar diberi kesembuhan oleh Allah SWT. Saudara//saudari muslimat dan muslimat jika kita ditimpa masalah  dan kesulitan maka perbanyaklah doa, perbanyaklah ibadah dan dzikir. 

Allah subhanahu wata'ala berfirman:
وَمَنْ يَتَّقِ اللَّهَ يَجْعَلْ لَهُ مِنْ أَمْرِهِ يُسْرًا ( الطلاق : 4 )
" Dan barangsiapa yang bertakwa kepada Allah niscaya Allah menjadikan baginya kemudahan dalam urusannya”. ( QS. A tThalaq : 4 )

 Dan Allah SWT berfirman:
وَمَنْ يَتَّقِ اللَّهَ يَجْعَلْ لَهُ مَخْرَجًا (2) وَيَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لَا يَحْتَسِبُ ( الطلاق : 2-3 )
“ Barangsiapa yang bertakwa kepada Allah niscaya Dia akan mengadakan baginya jalan keluar, dan memberinya rezeki dari arah yang tiada disangka-sangkanya”. ( QS. Thalaq : 2-3 )

فَقُوْلُوْا جَمِيْعًا ... Ucapkanlah bersama-sama:

 يَا الله...يَا الله... ياَ الله.. يَا الله...يَا الله... ياَ الله..

Apabila kita berdzikir dan bermunajat kepada Allah subhanahu wata’ala semoga Allah mengangkat seluruh musibah yang menimpa kita, mengangkat seluruh kesulitan kita, menghapus seluruh hutang kita, menyempurnakan segala amal ibadah kita, dan mengampuni seluruh dosa-dosa kita. Aminn.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan