KURSUS PERUBATAN ISLAM

KURSUS PERUBATAN ISLAM

Khamis, Disember 16, 2010

Waktu malam dan kaitannya dengan jin

Ringkasan Tazkirah daripada As-Sayyid Syaikh Hisyam Kabbani :

Waktu malam adalah waktu siang bagi golongan jin, itu sebabnya para awliyaullah tidak suka orang keluar rumah selepas Isyak tanpa sebab yang penting. Selepas solat Isyak hingga ke waktu Subuh adalah waktu hidup yang aktif bagi golongan jin. Itulah sebabnya sahaar al-Layaali -membuat malam hari hidup, untuk membuat malam anda seperti siang hari.
Manusia hari ni tidak suka menonton TV kecuali pada waktu malam, mereka tidak suka melakukan Zikirullah, mereka melupakan Zikir siang hari, kemudian pada malam hari mereka duduk dan menonton TV sambil melakukan Zikir. Jadi apa makna Zikir tersebut? Mereka lalai dengan hal-hal yang merusakkan hati.
Jadi, hal yang paling mengancam kehidupan para jin adalah menggunakan air pada waktu malam. Dan tidak hanya air, jin suka tinggal di tempat yang tidak bersih, bilik mandi Oleh yang demikian sebagaimana yang diajar oleh Nabi saw, Nabi mengajar kita membaca :

"اعود بالله من الخبث و الخبائث اعوذ بالله من الشيطان الرجيم بسم الله الرحمن الرحيم”
Biasanya golongan jin suka mengganggu kanak-kanak. Jadi, ketika seorang anak akan pergi ke bilik mandi untuk buang air kecil, secara tidak kebetulan apabila air kencing tersebut terkena pada jin yang melintasi bilik air, jin tersebut mungkin akan terbunuh dengan titisan air kecing tersebut. Apabila jin tersebut mati, keluarga jin tersebut tidak akan membiarkan budak tersebut malah mereka akan datang beramai-ramai untuk menyerang budak tersebut.
Ada 3 jenis: jin biasa, jin mukmin (Beriman) dan ifreet. Jin Mu'min mudah untuk keluar sekiranya dibacakan ayat-ayat Rukyah daripada Quran,
Jadi itulah sebabnya setelah Isya, maka sebaiknya anda melakukan apa yang pernah anda inginkan sebelum Isyak seperti mencuci lantai dan sebagainya. Hanya dibenarkan [untuk menggunakan air] untuk wudhu dan ketika anda pergi ke bilik mandi untuk buang air besar/kecil atau ketika anda perlu mandi di malam hari. Kita tidak digalakkan menggunakan air pada waktu malam selepas isya’ untuk mencuci lantai dan tingkap dengan hos dan sekiranya amat perlu, banyakkanlah membaca:

اعوذ بالله من الشيطان الرجيم بسم الله الرحمن الرحيم اعود بالله من الخبث و الخبائث
"Audzu billah min asy-syaitan ir-rajiim Bismillahi 'r-Rahmani' r-Rahiim A’udzu billah min al-khubuthi wal-khabaa'ith."

Golongan jin biasanya berjalan dalam kumpulan. Mereka tidak akan mengganggu anda, anda tidak akan melihat mereka dengan rupa kejadian mereka yang asal. Selama mana kita melindungi diri kita dengan memohon pertolongan Allah, mereka tidak berupaya menggangu kita. Itulah sebabnya Nabi mengajar kita untuk membaca:

اعوذ بالله من الشيطان الرجيم بسم الله الرحمن الرحيم
بسم الله الذي لا يضر مع اسمه شيء في الأرض ولا في السماء وهو السميع العليم
Audzu billah min asy-syaitan ir-rajiim Bismillahi 'r-Rahmani' r-Rahiim Bismillahialladhee la yadurru ma ‘asmuhu`shay un fi 'l-ard wa la fi' s-sama wa Huwa as-Samee` ul-`aleem.
Bacalah doa ini setiap kali kita dalam perjalanan, kita pulang ke rumah, setiap kali keluar kita membacanya. Nabi saw mengajar kita sebelum kita tidur pada waktu malam agar membaca 3 kali Surah Ahad(Qul Huw Allahu ahad), 3 kali Surah Falaq (Qul Audzu bi rabbil-Falaq),3 Kali Qul Audzu bi rabbin-Naas, Ayat Al-kursee, satu kali Fatihah dan tiupkan pada diri anda sendiri, pada anak-anak dan di seluruh rumah kemudian tidur.
Islam memberi kita resepi untuk mengelakkan diri kita daripada diganggu jin tetapi kita melupakannya, sehingga timbul masalah. Dan selama orang membaca di tempat-tempat mereka aman, rumah-rumah mereka selamat. Apabila kita berada dalam kesulitan, ingatlah Allah (SWT), ketika kita sakit, ingatlah Allah (SWT), ketika kita berada dalam kesedihan, ingatlah Allah (SWT).
Semoga Allah melindungi kita. Dan kami tidak mahu orang menyakiti kita dan kita tidak mahu menyakiti sesiapa pun, kita katakan selalu Fatiha, demi Nabi-Mu, demi anda awliyaullah, bahawa Allah membuat kita dilindungi dunya dan akhira.
Waminallahi taufik, AlFatihah.

*** MARILAH BERAMAI-RAMAI MENGHADIRI KURSUS RAWATAN ISLAM PADA 9.1.2011 DI KOMPLEKS TABUNG HAJI, PULAU PINANG.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan